Według przewidywań ONZ wyżywienie takiej liczby osób, jaka jest na ziemi, będzie wiązało się z wyzwaniami, a co za tym idzie zmianami w sposobie odżywiania ludzi.
Możemy spodziewać się:
Wzrostu popularności żywności instant
Zanikać będzie dzisiejsza antymoda na wszystko to, co kojarzy nam się z chemią. Luksusem będą produkty naturalne. Jednak jeśli uświadomimy sobie, że liofilizacja to tylko zamrażanie, a maltodekstryny (przeciwzbrylacze) to mielona skórka od chleba, to obawy przez „chemią w żywności” mogą stopnieć do zera.
Weganizm
Wytworzenie 1 kg wołowiny wymaga zużycia 10 kg paszy roślinnej i prawie 15 ton wody. Mięsożerność będzie luksusem – tak jak przed XX wiekiem. Dlatego rozwiązania przyszłości będą opierać się o syntetyczne białko mięsne lub (popularne już dziś) tzw. mięso roślinne.
Nowe smaki
Przed 1928 nikt nie znał smaku gumy do żucia, a dziś ludzie żują pół miliona ton gum rocznie. Pod koniec lat 90. RedBull wprowadził dziwne „lekarstwo na orzeźwienie”. Dziś rynek napojów energetycznych na świecie przekracza $60 mld. Jakie kolejne nowe smaki wyprodukują laboratoria spożywcze?