10 zdrowych słodyczy w wersji fit – przepisy do samodzielnego przygotowania w domu

Zdecydowana większość z nas ma słabość do słodyczy. Trudno jest jednak cieszyć się piękną sylwetką,  gdy często pozwalamy sobie na słodkie przyjemności. Słodycze są kaloryczne i niezdrowe – może to tylko mit? Co powiecie na zdrowe i dietetyczne słodkości, które można przygotować w domu?

1. Dietetyczne jagodzianki

Jagodzianki kojarzą się z beztroskim dzieciństwem, kiedy nikt z nas nie musiał myśleć o liczeniu kalorii. Latem, gdy nastaje sezon na jagody, z każdej cukierni dochodzi cudowny zapach jagodzianek. Warto wspomnieć, że fioletowe owoce są cennym źródłem antyoksydantów i witaminy C. Dobra wiadomość jest taka, że dbając o linię można przygotować jagodzianki – wystarczy zamienić kilka składników na te dietetyczne. Oto przepis na jagodzianki w wersji fit.

Jagodzianki są cennym źródłem antyoksydantów i witaminy C

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 25 g drożdży instant
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • Pół szklanki ksylitolu lub stewii
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki stewii lub ksylitolu

Sposób przyrządzenia:

Podgrzej mleko kokosowe w niewielkim naczyniu. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, drożdże i cukier. Dolej podgrzane mleko i wymieszaj całość. W drugiej misce wymieszaj jagody wraz ze skrobią ziemniaczaną i stewią. Nagrzej  piekarnik do 180 stopni i zacznij lepić kulki na drożdżówki. Z ciasta urwij różnej wielkości fragmenty i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je za pomocą wałka na placki o okrągłym kształcie. Jeśli ciasto się klei do wałka, to posyp stolnicę mąka. Do środka każdego placka włóż jagodowe nadzienie i dokładnie zaklej ciasto. Na blaszce posmarowanej olejem ułóż delikatnie wszystkie bułeczki i piecz w nagrzanym piekarniku do czasu, aż się lekko zarumienią.

2. Energetyczne kulki mocy

Niepozorne z wyglądu kulki o niewielkim rozmiarze to potężna dawka energii. Zawierają różne rodzaje orzechów, owoców, ziaren i pestek. Stanowią zdrową przekąskę, która potrafi być jednocześnie bardzo sycąca.

Kulki mocy to potężna dawka energii

Składniki:

  • 1 szklanka mieszanki ulubionych orzechów (migdały, włoskie, laskowe itp.)
  • 0,5 szklanki nasion chia
  • 0,5 szklanki mieszanki nasion siemienia lnianego i ziaren słonecznika
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli (można wymieszać je z suszonymi morelami)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • przyprawy: kakao, cynamon, chili
  • dodatkowo do obtoczenia kulek: wiórki kokosowe, sezam, płatki jaglane, starte migdały

Sposób przyrządzenia

Z wyżej wymienionych składników powstaje około 15–18 sztuk. Namocz w wodzie daktyle. Zmiel w blenderze lub termomixie wszystkie orzechy i przesyp je do miski. Dodaj ulubione przyprawy i sól. Następnie zmiel płatki owsiane i wsyp je do oddzielnej miski. Po upływie około godziny zmiel w blenderze również namoczone daktyle. Powstałą, gładką masę połącz z mieszanką orzechów i dokładnie wymieszaj całość. Następnie powoli dodawaj płatki owsiane i ugniataj masę – do momentu, aż nie będzie się bardzo kleić do dłoni. Uformuj z powstałego „ciasta” niewielkie kulki i obtocz je w wybranych dodatkach. Następnie nagrzej piekarnik do 160 stopni i włóż do niego kulki ułożone na blaszce. Piecz około 25 minut. Podawaj schłodzone.

3. Dietetyczne brownie z cukinii

Brownie to jedno z bardziej wyśmienitych ciast – nawet dla tych, którzy nie należą do grupy miłośników słodyczy. Czekoladowe ciasto można z powodzeniem przygotować w dietetycznej wersji…z cukinią.

Czekoladowe brownie w wersji fit z cukinią

Składniki na ciasto:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 8 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki – najlepiej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 paski gorzkiej czekolady – minimum o 70 % zawartości kakao

Składniki na polewę:

  • 3-4 paski czekolady gorzkiej – minimum o 70 % kakao
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Sposób przyrządzenia:

Umyj i obierz cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Startą cukinię odciśnij z wody przez sitko lub za pomocą ręcznika papierowego. Dodaj rozpuszczone masło, jajko, ksylitol, cukier brązowy i wymieszaj całość. Do mieszanki dodaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, kakao, sól oraz czekoladę pokruszoną na kawałki. Ponownie wymieszaj całość. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotuj prostokątną blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto. W rozgrzanym piekarniku piecz ciasto przez około 30 minut. Przygotuj polewę po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu. W niewielkim rondelku na małym ogniu rozgrzej czekoladę i wymieszaj z ksylitolem. Rozpuszczoną czekoladę rozsmaruj na upieczonym cieście i pozostaw do zastygnięcia.

4. Dietetyczny deser z nasionami chia

Pieczenie brownie czy jagodzianek zajmuje trochę czasu. Jeśli potrzebujemy szybkiego deseru, który nie wymaga pieczenia, idealnie sprawdzi się pudding z chia z ulubionymi owocami.

Deser z nasionami chia

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 0,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego (może być w wersji light)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szklanka ulubionych owoców – malin, truskawek, mango, kiwi, borówek amerykańskich

Sposób przyrządzenia:

Do miski wsyp nasiona chia, mleko, mleczko kokosowe i syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Włóż masę do lodówki na 20 minut. Świeże owoce umyj i zmiksuj na gładką masę. Wyjmij masę z chia z lodówki i włóż do przezroczystych pucharków. Zblendowane owoce wlej do pucharków na masę z chia i ponownie całość włóż do lodówki na 2-3 h.

5. Dietetyczne ciastka owsiane

Idealną przekąską w słodkim wydaniu są również ciastka. Ale nie te sklepowe – z dużą zawartością cukru i całą gamą różnych, dziwnych składników lecz przyrządzone samodzielnie ciastka owsiane. W dodatku takie ciastka można zrobić na bazie płatków owsianych bez dodawania mąki.

Ciastko owsiane bez mąki

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki suszonych daktyli
  • 0,5 szklanki dodatków (według uznania – orzechy, morele, śliwki suszone, rodzynki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao

Sposób przyrządzenia:

Namocz daktyle w ciepłej wodzie i pozostaw na około 20 minut. Po namoczeniu daktyli wrzuć je do blendera i zmiksuj razem z orzechami i pozostałymi dodatkami. Do powstałej gładkiej masy dodaj płatki owsiane i wymieszaj całość łyżką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż do niego uformowane ciastka. Ciastka ułóż najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut.

 6. Chlebek bananowy

Z łatwo dostępnych składników, które posiada w kuchni każda pani domu, można przyrządzić pyszny chlebek bananowy. Przepis na to ciasto również nie jest skomplikowany, a do tego chlebek ma doskonałe wartości odżywcze i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków.

Chlebek bananowy ma dużo wartości odżywczych

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 85 g masła lub 70 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane dokładnie zmiel w blenderze lub termomixie. Obrane banany rozgnieć widelcem. Ubij jajka wraz z ksylitolem, miodem i masłem na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodaj proszek do pieczenia i cynamon, a następnie delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto wlej do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku piecz je przez 35-45 minut.

7. Lody bananowe

Lody cieszą się dużą popularnością w sezonie letnim, ale prawda jest taka, że smakują doskonale o każdej porze roku. Nie kupuj gotowych wysokokalorycznych lodów, lecz zrób je samodzielnie.

Lody bananowe fit

Składniki:

  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • odrobina aromatu waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Jogurt grecki zmiel w blenderze z bananem, który wcześniej spędził 30 minut w zamrażalce. Dodaj aromat waniliowy i miksuj. Powstałą masę przełóż do pojemnika na lody i wrzuć do zamrażarki. Po około  1,5 – 2 h lody powinny być odpowiednio zmrożone.

8. Batoniki musli

Batoniki musli będą idealne, zarówno jako przekąska na wynos w letnie dni, jak i propozycja deseru po rodzinnym obiedzie. Mimo tego, że lista składników wydaje się dość długa, to produkty są łatwo dostępne.

Batonik musli to świetna letnia przekąska

Składniki:

  • 0,5 kg płatków owsianych górskich
  • 40 g orzechów laskowych
  • 70 g orzechów  włoskich
  • 40 g migdałów
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 3 białka jajek
  • 1 całe jajko
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki włóż do dużej miski i starannie wymieszaj. Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wysyp na blachę przygotowaną mieszankę i łyżką wciskaj ją mocno w dno. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego blachę. Piecz przez ok. 25-20 minut. Po ostudzeniu możesz kroić batoniki dowolnej wielkości.

9. Jogurtowy deser z truskawkami

W upalne lato ten deser sprawdza się wręcz idealnie – jest lekki, słodki, smaczny, a przy tym dietetyczny.

Lekki deser z truskawek

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ulubionej granoli
  • stewia lub ksylitol do smaku

Sposób przyrządzenia:

Obrane i umyte truskawki wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj łyżeczkę stewii lub ksylitolu i gotuj na małym ogniu. Następnie rozpuść skrobię ziemniaczaną w 1/3 szklanki wody i również dodaj do gotujących się truskawek. Całość gotuj jeszcze kilka minut – aż zgęstnieje. Tak powstały kisiel truskawkowy przelej do przezroczystych naczyń, do połowy ich wysokości i pozostaw do ostygnięcia. Na ostudzony kisiel nałóż jogurt naturalny, a następnie całość posyp granolą.

10. Dietetyczna szarlotka

A teraz propozycja dla miłośników klasyki – szarlotka w wersji fit, która przypadnie do gustu osobom lubiącym tradycyjne smaki.

Klasyczna szarlotka w wersji fit

Składniki:

  • 350 g obranych jabłek
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zmiksuj w mikserze 2 jajka, ksylitol, sól i skórkę startą z cytryny. Całość ucieraj mikserem przez ok. 5 minut. Obrane jabłka pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny, aby nie straciły swojego koloru. Przesiej mąkę razem z przyprawami – cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie połącz masę z jajkami, mlekiem i przesianą mąką. Zmiksuj całość. Dodaj większą część jabłek (kilka zostaw na ozdobienie góry) i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, na wierzchu ułóż resztę jabłek i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut.

przepisysłodycze
Komentarze (0)
Dodaj komentarz