Jak liczyć kalorie i do czego to potrzebne?

Czy wiemy, jak poprawnie liczyć kalorie i co może ułatwić to zadanie?

Czym są kalorie? 

Rozważania na temat kalorii warto zacząć od wyjaśnienia, czym one właściwie są. Z pewnością każdy o nich słyszał, wiele osób o nich mówi, a znaczna część społeczeństwa stara się je liczyć. Kalorie (kcal) to w rzeczywistości kilokalorie – a dokładnie 1000 kalorii. Jest to jednostka fizyczna, która oznacza ilość ciepła, jaka jest potrzebna do podniesienia temperatury 1 kg wody o 1 stopień Celsjusza.

Kalorie – do czego są potrzebne? 

Kalorie są dla organizmu jak paliwo – stanowią energię, dzięki której możliwe jest wykonywanie wszelkich czynności. Z tego powodu ludzki organizm musi otrzymywać ich należytą ilość. Jeśli wciąż będzie w niedoborze, to znaczy, że będzie tracił energię, aż całkiem przestanie funkcjonować. A co się stanie, gdy przyjmujemy więcej kalorii niż potrzebujemy? Nadmiar kcal zamienia się w ludzkim ciele w dodatkową ilość tkanki tłuszczowej. Z tego względu warto mieć świadomość rodzaju i ilości kalorii, które powinniśmy przyjmować – pozwala to w skuteczny sposób kontrolować swoją wagę.

Liczenie kalorii – komu to potrzebne?

Nie od dziś wiadomo, że o wiele łatwiej jest utrzymywać wagę na właściwym, stałym  poziomie, niż zrzucać kilogramy. Warto zauważyć, że kalorie liczą nie tylko osoby, które chcą schudnąć. Zdarzają się też osoby, które chcą przytyć, ponieważ mają zbyt niską masę ciała – im również potrzebna jest ta wiedza.

Jak obliczać kalorie z jedzenia?

Rozmaite produkty mają różną zawartość kalorii. Dużo mówi się dziś o produktach nisko i wysokokalorycznych. Oznacza to, że jedne są bardziej ubogie w energię, a inne w nią bogatsze. Skąd  możemy się dowiedzieć, jaką zawartość kaloryczną posiada dany produkt? Otóż takie informacje sprawdza się w specjalnych laboratoriach, a następnie umieszcza na opakowaniach i etykietach produktów. Trzeba jednak wyjaśnić, że poszczególne wartości czasami mogą być nieco inne nawet w tych samych produktach. Dla przykładu, dojrzały banan będzie bardziej kaloryczny niż niedojrzały. Podobnie sprawa wygląda w przypadku produktów po obróbce termicznej – inaczej przedstawia się wartość kaloryczna surowego, a inaczej pieczonego jabłka. 

Jak obliczyć kalorie z dania? 

Jeśli kupujemy gotowy produkt typu jogurt czy batonik, to nie musimy zawracać sobie głowy obliczaniem wartości kalorycznej. Wtedy sprawa jest prosta. Inaczej jest w przypadku dań, które samodzielnie przygotowujemy w domu. Aby policzyć kcal z przyrządzonej potrawy, należy zsumować wszystkie składniki z uwzględnieniem wagi każdego z nich. W ten sposób wyliczymy wagę potrawy i jej zawartość kaloryczną. Następnie ważymy porcję i proporcjonalnie obliczamy ilość kcal. Dla przykładu: jeżeli przyrządzone danie, np. jednogarnkowe ma 1000 kcal i waży 1 kg, a nasza porcja stanowi 200 gramów, to zawiera ono 200 kcal.

Liczenie kalorii bez wagi

W liczeniu kalorii bardzo przydatnym narzędziem jest waga. Ale to nie oznacza to, że bez niej nie jesteśmy w stanie sobie poradzić. Wiele osób woli używać tradycyjnych narzędzi, takich jak miarki, szklanki oraz pojemniki. Duża lub mała łyżka to doskonały pomocnik, tak samo jak szklanka. Jednak taki pomiar będzie mniej precyzyjny – da nam wartość przybliżoną.

Liczenie kalorii za pomocą aplikacji

Jeśli nie potrzebujemy dokładnych pomiarów, warto skorzystać również z dostępnych aplikacji na telefon. Telefon zawsze mamy przy sobie, więc szybko możemy się dowiedzieć, jaki jest nasz dzienny limit energetyczny. Na rynku jest wiele aplikacji, zarówno tych płatnych, jak i bezpłatnych. Przed pobraniem aplikacji warto przeczytać opinie o każdej z nich. W aplikacji można znaleźć szeroki wybór gotowych dań i produktów, wystarczy wybrać odpowiednią pozycję. 

dieta
Komentarze (0)
Dodaj komentarz