Produkty pełne wartościowych składników odżywczych o egzotycznych nazwach podbiły polski rynek. Niestety zagraniczne superfoods mają często bardzo wysokie ceny, a przecież wiele podobnych, a nawet lepszych superproduktów mamy w Polsce od wieków. Poznajmy te najbardziej wartościowe.
Przedstawiamy listę polskich superfoods, bogatych w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na nasz organizm a przy tym są niedrogie i bardzo smaczne.
-Regularne jedzenie tzw. superproduktów na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Przy wprowadzeniu do diety produktów bogatych w błonnik – jak np. siemię lniane i kasze, warto pamiętać o równoczesnym zwiększeniu spożycia wody; w przeciwnym razie skuteczność błonnika jest ograniczona i narażamy się na dolegliwości trawienne. – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Kasza jaglana i gryczana – witaminy z grupy B
Gryka i proso to rośliny bezglutenowe.Kasza gryczana zawiera wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika.
Natomiast kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę i krzem. Jest równie smaczna ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.
Buraki – kwas foliowy i żelazo
To doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka z dodatkiem soku z cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Osoby, które ćwiczą na siłowni,czy biegają w terenie, warto by wypijały taki sok 30 minut przed treningiem.
Jagody i aronia – antocyjany
Nie warto kupować egzotycznych owoców goi i acai, gdy „pod ręką” mamy aronię i jagody. Te pierwsza dzięki dużej zawartości antocyjanów (ma ich więcej niż czarne porzeczki, jagody i wiśnie) doskonale zwalcza wolne rodniki, chroni serce,reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.
Jagody również korzystanie wpływającym na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziałają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu LDL i mają właściwości przeciwnowotworowe. A do tego pomagają w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Zawierają witaminy z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź.
Siemię lniane – nienasycone kwasy tłuszczowe
Siemię to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i spora dawka wapnia. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dobrze wpływa również na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym a także obniżają poziom cukru we krwi.
Żurawina, seler i natka pietruszki – bogactwo witaminy C
Żurawina, seler i natka to„super źródła” witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie naszego organizmu. Natka zawiera także kwas foliowy,minerały: wapń, magnez
Seler natomiast zawiera również witaminy A i E, potasu, wapnia, cynku, fosforu i magnezu.Dodatkowo chroni układ nerwowy i moczowy, poprawia trawienie, wzmacniaodporność dobrze wpływa na wygląd naszej skóry.
-Na bazie superproduktów można przygotować szybkie, smaczne i pożywne dania.W wersji wytrawnej można przygotować sałatkę z kaszy gryczanej, pieczonego buraka,kiszonego ogórka i natki pietruszki. Natomiast na słodko polecam kaszę jaglaną z dodatkiem siemienia lnianego, żurawiny, jabłka i pomarańczy. Dania smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. – poleca Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds.żywienia Maczfit.