Są okazje, kiedy chętnie spotykamy się z przyjaciółmi na domówkach. Urodziny, sylwester czy okres karnawału to szczególne wydarzenia, które nie obędą się bez imprezowego menu. Podczas spotkań towarzyskich, organizowanych w domu, najlepiej sprawdzą się smakowite i efektowne przekąski. Sprawdźcie nasze przepisy na pomysłowe i szybkie dania na imprezę z przyjaciółmi.
Francuska sałatka sylwestrowa
Menu imprezowe rządzi się swoimi prawami. Ważne, żeby było kolorowe i ładnie podane, ale również proste do przygotowania. Uniwersalne i gotowe do podania od razu są kabanosy (np. Francuskie Sokołów). Można je podawać z dipami albo dodać do sałatek.
Składniki (na 6 osób)
Sałatka:
1/2 opakowania kabanosów francuskich Sokołów
1 duża garść rukoli
1 duża garść roszponki
1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
1 małe jajko
8 patisonów konserwowych
120 g sera camembert
300 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki pestek słonecznika
1 pęczek szczypiorku
Dressing:
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
2. Kabanosy pokroić na kawałki o długości 2 cm.
3. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego podzielić naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta ułożyć kawałek kabanosa, a następnie zwinąć w rulonik.
4. Tak przygotowane zawiniątka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika. Całość piec około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
5. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Patisony wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać. Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę.
6. Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki. Na koniec całość polać pozostałym dressingiem.
Ciekawym urozmaiceniem sałatek będą również Salami Chips od Sokołowa – falowane plasterki salami, dostępne w wielu różnych smakach, m.in. klasyczne, chilli, czosnek i fromage. Będą też znakomitym dodatkiem do domowej pizzy.
Imprezowy hit
Produktem, który na pewno się sprawdzi w naszej kuchni, są pasty warzywne. Można je dodać do sałatek, wrapów czy tortilli. Przydadzą się do przygotowania farszu do szybkich przekąskowych wypieków z ciasta francuskiego. W ciekawej formie można podać również plastry szynki wędzonej Naturrino Sokołów – używając ich do przyrządzenia efektownych roladek, z farszem na bazie ulubionych składników. Szynkę Naturrino wyróżnia delikatny smak, podkreślony dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Jest soczysta i aromatyczna – warto wykorzystać ją również w imprezowej sałatce.
Składniki (na 2 osoby)
1/2 opakowania pasty z cukinii z suszonymi pomidorami Z Gruntu Dobre Sokołów
2/3 szklanki suchego makaronu razowego fusilli
1 garść roszponki
80 g twardego sera koziego
1 nieduża papryka spiczasta
2-3 nieduże pomarańcze sycylijskie
3 łyżki orzechów arachidowych
olej z orzechów arachidowych
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu połączyć z pastą z cukinii.
2. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
3. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę.
4. Pomarańcze obrać, oczyścić z białych błonek, a następnie podzielić na mniejsze kawałki (można również z jednej sztuki odkroić 2-3 plastry wraz ze skórką i pozostawić do dekoracji).
5. Ser kozi pokroić w słupki.
6. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie makaron z pastą warzywną, skropioną olejem roszponkę, pomarańczę, paprykę, kozi ser i orzeszki ziemne. Całość udekorować półplasterkami pomarańczy.
Wieczór z gwiazdami
Składniki (na 8 osób)
1 szklanka suchego kolorowego makaronu
1 duża garść roszponki
1 garść kiełków rzodkiewki
1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
80 g faruków (nitek) serowych wędzonych
8 suszonych moreli
10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 garść orzechów włoskich
5-6 łyżek oleju ziołowego z suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po przestygnięciu przełożyć go do miski i polać trzema łyżkami oleju z suszonych pomidorów oraz doprawić solą i pieprzem.
2. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki. Kabanosy oraz ser pokroić ukośnie na kawałki o długości 1,5 cm. Morele pokroić w paseczki, a orzechy podzielić na mniejsze kawałki.
3. Do miski z makaronem dołożyć suszone pomidory, morele, kabanosy, ser, orzechy oraz kiełki. Całość delikatnie wymieszać, a tuż przed podaniem wyłożyć na półmisek naprzemiennie z roszponką. Na koniec wedle uznania polać pozostałym olejem.
Kabanoski z paprykowym dipem
Składniki (na 6-8 osób)
1 opakowanie kabanosków wieprzowych z dodatkiem cielęciny
Sokoliki
400 g kremowego serka naturalnego
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
warzywa jako dodatek (np. marchewki)
Przygotowanie:
1. Papryki pokroić w bardzo drobną kostkę i wrzucić do miski (1 łyżkę warzyw odłożyć do dekoracji).
2. Dodać serek naturalny oraz posiekany tymianek i dokładnie wymieszać.
3. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Dip przełożyć do dekoracyjnej miseczki i posypać posiekaną papryką. Podawać z kabanoskami i pokrojonymi w słupki warzywami.
Wytrawne muffinki z parówkami
Składniki (na 12 osób)
1 opakowanie parówek Sokoliki
3 posiekane dymki
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
125 g startego sera cheddar
2 jajka
250 ml mleka
125 g roztopionego masła
olej do smażenia
12 papilotek lub masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
2. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć dymkę.
3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszać.
4. Do drugiej miski wbić jajka, a następnie zmiksować je z mlekiem i musztardą.
5. Masę jajeczną i roztopione masło wlać do składników drugim naczyniu. Szybko wymieszać (masa powinna być grudkowata).
6. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjąć na metalową kratkę do wystudzenia.
Pomysłowe i szybkie dania na imprezę
Aby impreza się udała, najważniejsze jest dobre towarzystwo. Jednak podczas rozmów i dobrej zabawy każdy sięgnie po pyszne i pomysłowe przekąski. Życzymy Wam udanych domówek!