Jedzenie w szpitalach od lat pozostawia wiele do życzenia. Stawki żywieniowe są niskie, a przepisy nie normują kwestii szpitalnych diet. Dlatego wielu pacjentów skarży się, że czują się niedożywieni i wolniej dochodzą do zdrowia. Za sprawą Impel Catering i stworzonej przez firmę innowacyjnej platformy IMFOOD, pożywienie w ośrodkach opieki zdrowotnej ma być w końcu przygotowywane na europejskim poziomie.
Głównym celem IMFOOD jest zbudowanie nowych standardów żywienia w szpitalach. Do tej pory nieapetyczne posiłki, o zbyt niskiej kaloryczności i nieodpowiedniej wartości odżywczej, tylko odstraszały. Nie pomagało to w rekonwalescencji i poprawie zdrowia. Wielu chorych z powodu złego jedzenia w czasie pobytu w szpitalu chudło jeszcze bardziej, choć zapotrzebowanie na odżywcze substancje pokarmowe u pacjentów jest większe. Ponadto odpowiednie żywienie pozwala na szybszy powrót do zdrowia i tym samym krótszy pobyt w szpitalu.
Na te aspekty zwrócili uwagę twórcy platformy IMFOOD. Głównym elementem nowego podejścia do usług cateringowych w państwowym szpitalnictwie jest system restauracyjny, atrakcyjnie podane i smaczne potrawy oraz lepiej zbilansowana dieta. Innowacyjny system żywienia wykorzystuje nowoczesne technologie i rozwiązania.
Na świecie wiele uwagi poświęca się obecnie aspektom „niekulinarnym” gastronomii – liczą się ludzie, nowoczesne technologie i transparentność. – podkreśla prezes Impel Catering Krzysztof Bruski. – Zauważyliśmy, że branża gastronomiczna w każdym kraju ma inną specyfikę, lecz to, co łączy zagraniczne rynki to wspólny cel – polepszanie standardów, ciągły rozwój i podnoszenie jakości usług.
Tak duże przedsięwzięcie wymagało zaangażowania w projekt doświadczonych partnerów. Jednym z nich jest jeden z liderów branży spożywczej w Polsce – Sokołów S.A. Partnerzy projektu za główny cel postawili sobie zrewolucjonizowanie usług żywienia w polskim szpitalnictwie i wprowadzenie na krajowy rynek europejskich standardów. W sprawnym przeprowadzeniu tego procesu ma pomóc wspomniana wcześniej platforma informatyczna, która ułatwi planowanie i rozliczanie posiłków w szpitalach.
Obserwując trendy konsumenckie i słuchając głosów klientów, zbudowaliśmy platformę informatyczną autonomicznie zarządzającą procesami w branży gastronomicznej. Realizacja strategii digital oraz inwestycja w innowacyjną platformę informatyczną stanowi obecnie jeden z głównych filarów rozwoju projektu IMFOOD – zapowiada Krzysztof Bruski.
Obecny system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach. Niektóre produkty podawane chorym nie pomagają dojść do zdrowia, a wręcz czasami szkodzą. Nowa platforma nie tylko ułatwi rozliczanie planowanie posiłków w szpitalach, ale też sprawi, że będą one podawane w estetycznej formie i bardziej odżywcze niż dotychczas.