Pieczone, domowe batoniki podbiły serca wielu z nas. Z orzechami, z ziarnami, z suszonymi owocami. Przepisów i dodatków jest mnóstwo! Można je urozmaicać na wiele sposobów, wedle swojego smaku. Po co więc sięgać po gotowe, sklepowe batony, skoro można przygotować je w lepszej i smaczniejszej wersji? Przygotuj słodką masę, pokrój w prostokąty i ciesz się smakowitymi batonami!
Batony to naprawdę fajna sprawa! W szczególności, gdy dokładnie przemyślimy ich skład. W domowym zaciszu, można przygotować je sprawnie, z przyjemnością, a dodatkowo naładować je pożywnymi dodatkami! Batoniki sprawdzą się doskonale jako słodki dodatek do kawy, przekąska do pracy lub do szkoły. Jeśli brakuje Ci energii lub masz ochotę na coś słodkiego, marka Diamant podpowiada jak sprawnie przygotować słodkie batoniki z dodatkiem cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara oraz cukru pudru Diamant. Batoniki opakowane w celofan, owinięte wstążeczką lub zapakowane w eleganckie pudełeczko będą idealnym słodkim upominkiem dla najbliższych.
Batoniki karmelowe
Składniki:
na ciasto:
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT
- 200g masła
- 450g mąki
- szczypta soli
na masę karmelowo-orzechową:
- 680g Cukru pudru DIAMANT
- 200g orzechów mieszanych (całych)
- 100g łuskanego słonecznika
- 100g suszonych owoców np. śliwek
- łyżeczka soli
- 150g śmietanki UHT (18% lub 30%)
Wykonanie przepisu
Mikserem
na średnich obrotach utrzeć masło z cukrem trzcinowym DIAMANT
Dry Demerara na puszystą masę. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę,
szczyptę soli, wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto
przełożyć do blachy wyłożonej papierem, piec do zezłocenia
przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Orzechy i słonecznik uprażyć na
suchej patelni lub w piekarniku, odłożyć. W rondlu o grubym dnie
umieścić cukier puder DIAMANT i pół szklanki wody,
podgrzewać na silnym ogniu, nie mieszając aż cukier
się
rozpuści. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszać
drewnianą łyżką. Gotować, aż powstanie złoty, gęsty karmel.
Zdjąć z ognia, dodać sól
i śmietankę, wymieszać. Karmel
połączyć z orzechami, słonecznikiem
i pokrojonymi suszonymi
śliwkami. Masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozłożyć i
piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe ciasto całkowicie
wystudzić, kroić na kształt batoników.