Świąteczne inspiracje Sokołowa

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Świąteczne inspiracje Sokołowa, jak co roku, staną się na pewno ozdobą świątecznego stołu i zachwycą gości.

Świąteczne inspiracje Sokołowa

Świąteczne propozycje kulinarne przedstawia szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Ich założenie jest proste: znakomity smak, efektowna prezentacja – jak również łatwość wykonania. W końcu święta to przede wszystkim czas, który chcemy poświęcić najbliższym

Polędwiczka z sosem tuńczykowo-kaparowym

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów

100 g kaparów

100 g tuńczyka

50 ml białego wina

50 ml majonezu

Sól, pieprz do smaku

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Dodać sól i pierz. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90°C i piec przez 20 minut.

Sos tuńczykowo-kaparowy:

Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować. Na koniec wymieszać z majonezem.

Schab nadziewany owocami z kuskusem

Składniki:

1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów

1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów

50 g suszonych daktyli

50 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

50 g suszonych rodzynek

50 g suszonej żurawiny

50 ml brandy

200 g kaszy kuskus

100 g zielonego ogórka

papryczka chili

Suszone owoce wymieszać, zalać brandy, zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn. Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem i wypełnić owocowym farszem. Całość owinąć boczkiem i zawinąć w folię. Piec przez 75 minut w 90°C. Kuskus ugotować, dodać pokrojoną morelę, zielonego ogórka, papryczkę chili. Wymieszać.

Boże Narodzenieprzepisyprzyjęcia rodzinnezima
Komentarze (0)
Dodaj komentarz