Dieta antyrakowa jest zrównoważona i opiera się na 5 posiłkach dziennie. W 40-50 procentach składa się z warzyw i owoców wyróżniających się dużą ilością rozmaitych przeciwutleniaczy – bardzo pożądanych w profilaktyce zachorowań na raka. Rośliny dobrane do tej diety są bogate w aktywne związki, ogólnie nazywane fitoskładnikami. Obecne w nich antyoksydanty niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zaś inne, określane nazwą selwestrole, odpowiadają za stymulowanie układu odpornościowego i systemu obronnego organizmu.
Dania w diecie antyrakowej powinny obfitować w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego i w błonnik pokarmowy. Zakazane są fast food’y i produkty wysoko przetworzone. Zaleca się unikania soli oraz cukru, w tym wszelkich słodyczy, kolorowych napojów i alkoholu. Przy przygotowywaniu dań duże znaczenie ma obróbka termiczna – smażenie na tłuszczu należy zastąpić pieczeniem, gotowaniem i duszeniem. Antyrakowe menu stawia na jakość spożywanych produktów – najlepiej, jeśli warzywa i owoce pochodzą z ekologicznych upraw, a produkty pochodzenia zwierzęcego z hodowli prowadzonych w odpowiednich jakościowo warunkach.
Dieta antyrakowa – główne założenia
5 regularnych i niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia
W diecie antyrakowej proponuje się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. Najlepiej, aby w trzech z nich znajdowały się warzywa, a pozostałe dwa zawierały owoce. Dania, które należy jadać regularnie, nie powinny być zbyt obfite. Dobrą miarą wielkości posiłku może być garść, gdzie jedną garść przelicza się na jedną porcję warzyw i owoców, na przykład pomidora czy jabłka. Zaś jedna porcja rozdrobnionych produktów odpowiadać będzie dwóm dłoniom uformowanym w miseczkę.
Błonnik
W diecie antyrakowej bardzo duże znaczenie ma błonnik. Należy zadbać o prawidłową podaż tego składnika, ponieważ pełni on istotną funkcję w organizmie – oczyszcza jelita, pomaga w usuwaniu toksyn i złogów, a tym samym przyspiesza metabolizm.
Kolorowo na talerzu
Najwięcej wartościowych przeciwutleniaczy posiadają warzywa oraz owoce z wyraźnym kolorem i smakiem. Większość barwników owoców i warzyw zawiera fitoskładniki, mające zdolność odbudowywania uszkodzonych genów. Każdego dnia warto zjeść coś czerwonego i pomarańczowego. Dodatkowo najlepiej, by każde danie składało się z co najmniej 3 kolorów, a warzywa zajmowały minimum połowę talerza.
Sezonowe produkty
Warzywa i owoce są bardzo ważne w diecie rakowej, ale warto też kierować się sezonowością. Owoce, które dojrzewają w swoim naturalnym tempie, są najcenniejsze pod względem wartości odżywczych i mają mniejszą zawartość szkodliwych substancji chemicznych. Dlatego warto wybierać regionalne produkty, które do tego, by rosnąć, nie wymagają stosowania wspomagających i zanieczyszczonych środków. Najcenniejsze będą produkty pochodzące z ekologicznych upraw.
Minimum soli
Zdaniem naukowców, zbyt duże spożycie soli może przyczynić się m.in. do raka żołądka. Z tego względu rekomenduje się zastąpienie soli rozmaitymi ziołami. Dodatkowo zaleca się, by przyprawy ziołowe dodawać pod sam koniec gotowania – dzięki temu zachowają one swoje właściwości antynowotworowe.
Właściwe nawodnienie
W czasie stosowania diety rakowej bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Wodę należy pić w umiejętny sposób – w małych ilościach, ale regularnie, średnio około jednej szklanki w ciągu godziny. Wypicie dużej ilości wody 3 razy dziennie nie przyniesie efektów. Zaleca się wodę mineralną lub wodę z kranu, ale przefiltrowaną, by wyeliminować wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia.
Dieta antyrakowa – efekty
Dieta antyrakowa dostarcza organizmowi wiele cennych substancji ochronnych. Trzymając się jej zasad mocno ogranicza się spożycie produktów z dużą zawartością tłuszczu, eliminuje niezdrowe produkty, w tym wysoko przetworzone i dania typu fast food, słodycze oraz alkohol. Właściwy dobór produktów działa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, poprawiając jego odporność, zapobiegając infekcjom i przyspieszając regenerację. Dobrze i właściwie się odżywiając, można znacznie poprawić swoje samopoczucie fizyczne i psychiczne.
Ponadto, stosowanie diety antyrakowej pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, czyli przeciwdziała otyłości, zaś eliminacja otyłości – według licznych badań – zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, takie jak: rak piersi, rak jelita grubego czy rak nerek.
Dieta antyrakowa – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Owsianka z owocami
Składniki:
- płatki owsiane, błyskawiczne – 50 g
- mleko 2% – 150 ml
- borówki – 1 garść (50 g)
- truskawki – 1 garść (70 g)
Zagotuj płatki aż będą miękkie. Dodaj pokrojone owoce.
II śniadanie
Koktajl bananowy z kefirem
Składniki:
- kefir – 200 g
- banan – 60 g
- truskawki – 50 g
- sok z cytryny – 1 łyżka (10 ml)
- mięta – świeże listki – kilka sztuk
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Pij schłodzony.
Obiad
Łosoś grillowany z kaszą bulgur i szparagami
Składniki:
- Filet z łososia – ok. 100 gr
- Kasza bulgur – 50 gr
- Szparagi – ok. 100 gr
Filet z łososia przypraw ulubionymi ziołami i upiecz w piekarniku. Kaszę i szparagi ugotuj w wodzie według przepisu.
Podwieczorek
Krem z zielonego groszku
Składniki (z przepisu wychodzą 4 porcje):
- włoszczyzna do ugotowania wywaru
- mięso do ugotowania wywaru
- groszek (świeży albo mrożony) – ok. 300 gr
- masło 82% tł. – 20 gr
- bulion warzywny – 1 litr
- śmietana kremówka 36% – ok. 80 ml
- natka pietruszki – 1 łyżka
- odrobina soli i cukru do smaku
Przygotuj wywar warzywny (ok. 1,5 l) z włoszczyzny i mięsa. W niewielkim rondelku rozpuść masło, następnie dodaj groszek. Duś kilka minut. Dolej bulion, a następnie gotuj do czasu, aż groszek będzie miękki. Zmiksuj zupę w blenderze, dopraw do smaku delikatnie solą i cukrem, dodaj śmietanki kremówki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Kolacja
Kanapki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- pieczywo – 2 kromki (60 g)
- masło 82% tł. – 10 gr
- mięso z piersi kurczaka pieczone lub gotowane – 50 gr
- sałata masłowa – 4 liście
- pomidor – 1 sztuka (150 gr)
- papryka – 40 gr
Pieczywo posmaruj masłem, następnie ułóż pozostałe składniki w dowolnej kolejności. Całość możesz doprawić ulubionymi ziołami.