Żyj bardziej! Portal dla ludzi dojrzałych

Dieta antyrakowa – na czym polega?

Profilaktyka lub walka z nowotworami dotyczy niemal każdego z nas. Nawet jeśli sami nie chorujemy, to problem dotyka naszych bliskich

Dieta antyrakowa jest zrównoważona i opiera się na 5 posiłkach dziennie. W 40-50 procentach składa się z warzyw i owoców wyróżniających się dużą ilością rozmaitych przeciwutleniaczy – bardzo pożądanych w profilaktyce zachorowań na raka. Rośliny dobrane do tej diety są bogate w aktywne związki, ogólnie nazywane fitoskładnikami. Obecne w nich antyoksydanty niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zaś inne, określane nazwą selwestrole, odpowiadają za stymulowanie układu odpornościowego i systemu obronnego organizmu.

Dania w diecie antyrakowej powinny obfitować w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego i w błonnik pokarmowy. Zakazane są fast food’y i produkty wysoko przetworzone. Zaleca się unikania soli oraz cukru, w tym wszelkich słodyczy, kolorowych napojów i alkoholu. Przy przygotowywaniu dań duże znaczenie ma obróbka termiczna – smażenie na tłuszczu należy zastąpić pieczeniem, gotowaniem i duszeniem. Antyrakowe menu stawia na jakość spożywanych produktów – najlepiej, jeśli warzywa i owoce pochodzą z ekologicznych upraw, a produkty pochodzenia zwierzęcego z hodowli prowadzonych w odpowiednich jakościowo warunkach.

Dieta antyrakowa – główne założenia

5 regularnych i niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia

W diecie antyrakowej proponuje się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. Najlepiej, aby w trzech z nich znajdowały się warzywa, a pozostałe dwa zawierały owoce. Dania, które należy jadać regularnie, nie powinny być zbyt obfite. Dobrą miarą wielkości posiłku może być garść, gdzie jedną garść przelicza się na jedną porcję warzyw i owoców, na przykład pomidora czy jabłka. Zaś jedna porcja rozdrobnionych produktów odpowiadać będzie dwóm dłoniom uformowanym w miseczkę.

Błonnik

W diecie antyrakowej bardzo duże znaczenie ma błonnik. Należy zadbać o prawidłową podaż tego składnika, ponieważ pełni on istotną funkcję w organizmie – oczyszcza jelita, pomaga w usuwaniu toksyn i złogów, a tym samym przyspiesza metabolizm.

Kolorowo na talerzu

Najwięcej wartościowych przeciwutleniaczy posiadają warzywa oraz owoce z wyraźnym kolorem i smakiem. Większość barwników owoców i warzyw zawiera fitoskładniki, mające zdolność odbudowywania uszkodzonych genów. Każdego dnia warto zjeść coś czerwonego i pomarańczowego. Dodatkowo najlepiej, by każde danie składało się z co najmniej 3 kolorów, a warzywa zajmowały minimum połowę talerza.

Sezonowe produkty

zdj. Engin Akyurt

Warzywa i owoce są bardzo ważne w diecie rakowej, ale warto też kierować się sezonowością. Owoce, które dojrzewają w swoim naturalnym tempie, są najcenniejsze pod względem wartości odżywczych i mają mniejszą zawartość szkodliwych substancji chemicznych. Dlatego warto wybierać regionalne produkty, które do tego, by rosnąć, nie wymagają stosowania wspomagających i zanieczyszczonych środków. Najcenniejsze będą produkty pochodzące z ekologicznych upraw.

Minimum soli

Zdaniem naukowców, zbyt duże spożycie soli może przyczynić się m.in. do raka żołądka. Z tego względu rekomenduje się zastąpienie soli rozmaitymi ziołami. Dodatkowo zaleca się, by przyprawy ziołowe dodawać pod sam koniec gotowania – dzięki temu zachowają one swoje właściwości antynowotworowe.

Właściwe nawodnienie

W czasie stosowania diety rakowej bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Wodę należy pić w umiejętny sposób – w małych ilościach, ale regularnie, średnio około jednej szklanki w ciągu godziny. Wypicie dużej ilości wody 3 razy dziennie nie przyniesie efektów. Zaleca się wodę mineralną lub wodę z kranu, ale przefiltrowaną, by wyeliminować wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia.

Dieta antyrakowa – efekty

Dieta antyrakowa dostarcza organizmowi wiele cennych substancji ochronnych. Trzymając się jej zasad mocno ogranicza się spożycie produktów z dużą zawartością tłuszczu, eliminuje niezdrowe produkty, w tym wysoko przetworzone i dania typu fast food, słodycze oraz alkohol. Właściwy dobór produktów działa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, poprawiając jego odporność, zapobiegając infekcjom i przyspieszając regenerację. Dobrze i właściwie się odżywiając, można znacznie poprawić swoje samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Ponadto, stosowanie diety antyrakowej pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, czyli przeciwdziała otyłości, zaś eliminacja otyłości – według licznych badań – zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, takie jak: rak piersi, rak jelita grubego czy rak nerek.

Dieta antyrakowa – przykładowy jadłospis

Śniadanie

Owsianka z owocami

Składniki:

  • płatki owsiane, błyskawiczne – 50 g
  • mleko 2%  – 150 ml
  • borówki – 1 garść (50 g)
  • truskawki – 1 garść (70 g)

Zagotuj płatki aż będą miękkie. Dodaj pokrojone owoce.

II śniadanie

Koktajl bananowy z kefirem

Składniki:

  • kefir – 200 g
  • banan – 60 g
  • truskawki – 50 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka (10 ml)
  • mięta – świeże listki – kilka sztuk

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Pij schłodzony.

Obiad

Łosoś grillowany z kaszą bulgur i szparagami

Składniki:

  • Filet z łososia – ok. 100 gr
  • Kasza bulgur – 50 gr
  • Szparagi – ok. 100 gr

Filet z łososia przypraw ulubionymi ziołami i upiecz w piekarniku. Kaszę i szparagi ugotuj w wodzie według przepisu.

Podwieczorek

Krem z zielonego groszku

Składniki (z przepisu wychodzą 4 porcje):

  • włoszczyzna do ugotowania wywaru
  • mięso do ugotowania wywaru
  • groszek (świeży albo mrożony) – ok. 300 gr
  • masło 82% tł. – 20 gr
  • bulion warzywny – 1 litr
  • śmietana kremówka 36% – ok. 80 ml
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • odrobina soli i cukru do smaku

Przygotuj wywar warzywny (ok. 1,5 l) z włoszczyzny i mięsa. W niewielkim rondelku rozpuść masło, następnie dodaj groszek. Duś kilka minut. Dolej bulion, a następnie gotuj do czasu, aż groszek będzie miękki. Zmiksuj zupę w blenderze, dopraw do smaku delikatnie solą i cukrem, dodaj śmietanki kremówki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Kolacja

Kanapki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • pieczywo – 2 kromki (60 g)
  • masło 82% tł. – 10 gr
  • mięso z piersi kurczaka pieczone lub gotowane – 50 gr
  • sałata masłowa – 4 liście
  • pomidor – 1 sztuka (150 gr)
  • papryka – 40 gr

Pieczywo posmaruj masłem, następnie ułóż pozostałe składniki w dowolnej kolejności. Całość możesz doprawić ulubionymi ziołami.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie i zewnętrzne skrypty, aby zwiększyć wygodę korzystania z niej. Kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Akceptuję Czytaj więcej