Czy muffiny zawsze muszą być na słodko? Niekoniecznie. Wytrawne babeczki też będą świetną przekąską na leniwym przyjęciu w ogrodzie, na powitanie lata. Z powodzeniem zastąpią też kolację albo drugie danie. I sprawią, że zaGUSTujemy w szpinaku i pewnym szczególnym rodzaju twarogu…
Babeczki szpinakowe Gusto
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera twarogowego Gusto w posypce pieprzowo-czosnkowej
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ewentualnie świeżego – wtedy wystarczy ok. 300 g)
- 200 g startego, żółtego sera
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 4-5 łyżek masła
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy, wykładamy na patelnię i podgrzewamy, żeby odparować wodę. Jeżeli używamy świeżego szpinaku – płuczemy go, odcinamy końcówki i blanszujemy 1-2 minuty we wrzątku. Odcedzamy, rozdrabniamy i podsmażamy na maśle.
- Do podgrzanego na patelni szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser twarogowy Gusto i przeciśnięte przez praskę albo zmiażdżone ząbki czosnku.
- Mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Czekamy chwilę, aż Gusto się rozpuści, a farsz zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i wykładamy nimi foremki do muffinek.
- Następnie przekładamy do nich po porcji farszu z sera Gusto i szpinaku, posypujemy startym żółtym serem i pokrojonymi w ćwiartki albo połówki pomidorkami koktajlowymi.
- Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Życzymy udanych letnich spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Mamy nadzieję, że nasz przepis urozmaici Wasze menu, a jeśli szukacie innych propozycji na przyjęcie, wypróbujcie pomysłowe i szybkie dania na imprezę. Smacznego!