Wytrawne babeczki szpinakowe

Czy muffiny zawsze muszą być na słodko? Niekoniecznie. Wytrawne babeczki też będą świetną przekąską na leniwym przyjęciu w ogrodzie, na powitanie lata. Z powodzeniem zastąpią też kolację albo drugie danie. I sprawią, że zaGUSTujemy w szpinaku i pewnym szczególnym rodzaju twarogu…

Babeczki szpinakowe Gusto

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera twarogowego Gusto w posypce pieprzowo-czosnkowej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ewentualnie świeżego – wtedy wystarczy ok. 300 g)
  • 200 g startego, żółtego sera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek masła
babeczki szpinakowe

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrażamy, wykładamy na patelnię i podgrzewamy, żeby odparować wodę. Jeżeli używamy świeżego szpinaku – płuczemy go, odcinamy końcówki i blanszujemy 1-2 minuty we wrzątku. Odcedzamy, rozdrabniamy i podsmażamy na maśle.
  2. Do podgrzanego na patelni szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser twarogowy Gusto i przeciśnięte przez praskę albo zmiażdżone ząbki czosnku.
  3. Mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  
  4. Czekamy chwilę, aż Gusto się rozpuści, a farsz zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
  5. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i wykładamy nimi foremki do muffinek.
  6. Następnie przekładamy do nich po porcji farszu z sera Gusto i szpinaku, posypujemy startym żółtym serem i pokrojonymi w ćwiartki albo połówki pomidorkami koktajlowymi.
  7. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Życzymy udanych letnich spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Mamy nadzieję, że nasz przepis urozmaici Wasze menu, a jeśli szukacie innych propozycji na przyjęcie, wypróbujcie pomysłowe i szybkie dania na imprezę. Smacznego!

Ta strona wykorzystuje pliki cookie i zewnętrzne skrypty, aby zwiększyć wygodę korzystania z niej. Kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Akceptuję Czytaj więcej