redakcja@aktywni-plus.pl
Czy wkrótce zmienią nasze żywieniowe nawyki?
10 miliardów ludzi będzie żyło na Ziemi do końca XXI w. Czy to oznacza, że weganizm stanie się powszechny?
Według przewidywań ONZ wyżywienie takiej liczby osób, jaka jest na ziemi, będzie wiązało się z wyzwaniami, a co za tym idzie zmianami w sposobie odżywiania ludzi.
Możemy spodziewać się:
Wzrostu popularności żywności instant
Zanikać będzie dzisiejsza antymoda na wszystko to, co kojarzy nam się z chemią. Luksusem będą produkty naturalne. Jednak jeśli uświadomimy sobie, że liofilizacja to tylko zamrażanie, a maltodekstryny (przeciwzbrylacze) to mielona skórka od chleba, to obawy przez „chemią w żywności” mogą stopnieć do zera.
Weganizm
Wytworzenie 1 kg wołowiny wymaga zużycia 10 kg paszy roślinnej i prawie 15 ton wody. Mięsożerność będzie luksusem – tak jak przed XX wiekiem. Dlatego rozwiązania przyszłości będą opierać się o syntetyczne białko mięsne lub (popularne już dziś) tzw. mięso roślinne.
Nowe smaki
Przed 1928 nikt nie znał smaku gumy do żucia, a dziś ludzie żują pół miliona ton gum rocznie. Pod koniec lat 90. RedBull wprowadził dziwne „lekarstwo na orzeźwienie”. Dziś rynek napojów energetycznych na świecie przekracza $60 mld. Jakie kolejne nowe smaki wyprodukują laboratoria spożywcze?