redakcja@aktywni-plus.pl
Makaron z pomidorami i papryką – kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska – różnorodna, przepyszna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu, ma swoich miłośników na całym świecie. Jej bogactwo możemy odkrywać każdego dnia na nowo, a lato daje wiele możliwości komponowana świeżych sezonowych warzyw i aromatycznych ziół. Kultowy włoski makaron tagliatelle, wprost uwielbia towarzystwo dojrzałych pomidorów i papryk, aromatycznego oregano i oliwy z oliwek. Zwieńczeniem aromatu dania jest serowy sos na bazie sera kremowego z szynką. Jego wyrazisty smak i aksamitna konsystencja będą doskonale komponować się z włoskim makaronem. Ta propozycja na lipcowy lunch, pełna południowego słońca i wyśmienitych smaków, to prosty sposób na kulinarne szczęście i wakacyjny klimat w domowym zaciszu!
Makaron z pomidorami i papryką
ok. 200 g makaronu tagliatelle
1 papryka
duża garść pomidorów cherry
oliwa do polania
świeże oregano
Ser kremowy z Szynką Hochland w bloczku
100 ml śmietanki minimum 22%
sól i pieprz do smaku
Paprykę pokroić w paski i razem z pomidorkami ułożyć na blaszce. Oprószyć solą pieprzem i oregano, skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20-30 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Makaron odcedzić, dodać ser kremowy z szynką i śmietankę, wymieszać, aż ser się rozpuści, w razie potrzeby podgrzać, dodać warzywa, podawać danie udekorowane oregano.
Smacznego!