Żyj bardziej! Portal dla ludzi dojrzałych

Makaron z pomidorami i papryką – kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska – różnorodna, przepyszna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu, ma swoich miłośników na całym świecie. Jej bogactwo możemy odkrywać każdego dnia na nowo, a lato daje wiele możliwości komponowana świeżych sezonowych warzyw i aromatycznych ziół. Kultowy włoski makaron tagliatelle, wprost uwielbia towarzystwo dojrzałych pomidorów i papryk, aromatycznego oregano i oliwy z oliwek. Zwieńczeniem aromatu dania jest serowy sos na bazie sera kremowego z szynką. Jego wyrazisty smak i aksamitna konsystencja będą doskonale komponować się z włoskim makaronem. Ta propozycja na lipcowy lunch, pełna południowego słońca i wyśmienitych smaków, to prosty sposób na kulinarne szczęście i wakacyjny klimat w domowym zaciszu!

Makaron z pomidorami i papryką

ok. 200 g makaronu tagliatelle

1 papryka

duża garść pomidorów cherry

oliwa do polania

świeże oregano

Ser kremowy z Szynką Hochland w bloczku

100 ml śmietanki minimum 22%

sól i pieprz do smaku

Paprykę pokroić w paski i razem z pomidorkami ułożyć na blaszce. Oprószyć solą pieprzem i oregano, skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20-30 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Makaron odcedzić, dodać ser kremowy z szynką i śmietankę, wymieszać, aż ser się rozpuści, w razie potrzeby podgrzać, dodać warzywa, podawać danie udekorowane oregano.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie i zewnętrzne skrypty, aby zwiększyć wygodę korzystania z niej. Kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Akceptuję Czytaj więcej