Duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję

445

Duszone warzywa z tofu i grzybami to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu.  Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ puszki kukurydzy
  • 6 mini kolb kukurydzy
  • 6 różyczek brokułu
  • 1 kostka tofu
  • 20 g suszonych podgrzybków Devaldano
  • Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
  • pieprz, sól
  • Sos sojowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.

Szef kuchni Devaldano radzi:

Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie i zewnętrzne skrypty, aby zwiększyć wygodę korzystania z niej. Kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Akceptuję Czytaj więcej