Przepis na serowe fondue

591

W ostatnim czasie popularne stały się przekąski typu finger food, które nie zabierają miejsca i nie wymagają użycia sztućców. Czy na wieczór z przyjaciółmi możemy przygotować coś równie ciekawego, co przyciągnie uwagę naszych gości? Oczywiście! Prezentujemy przepis na serowe fondue!

Legenda głosi, iż historię fondue zapoczątkowały szwajcarskie kucharki, które stworzyły z sera pierwszy, słynny kociołek. Obecnie, przekąska ta jest popularna na całym świecie, zarówno w formie serowej – wytrawnej, jak i słodkiej dla łasuchów. Jest idealna na towarzyskie spotkania.

Przygotowanie serowego kociołka nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Oprócz sera kremowego Hochland w bloczku, które zapewni nam idealną konsystencje, dobrego białego wina nie potrzebujemy niczego więcej. Zaczynając od bagietek i paluszków, kończąc na ulubionych warzywach lub owocach – w akompaniamencie serowego fondue wszystko smakuje wyśmienicie.

Sekretnym składnikem tego dania jest ser kremowy Hochland. Użyty w przepisie wariant z pieczarkami idealnie komponuje się z pozostałymi składnkami. Wyśmienity smak i przyjemność jedzenia w jednym! Zatem do dzieła!

Fondue z sera kremowego

Składniki:

  • 2 bloczki sera kremowego z pieczarkami Hochland
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • paluszki grissini oraz szynka parmeńska do podania
  • opcjonalnie owoce lub inne dodatki według uznania

Sposób przygotowania:
Sery kremowe z pieczarkami Hochland podzielić na mniejsze częsci umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia. Następnie dolać wino i energicznie mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Przełożyć do naczynia do fondue, podawać z paluszkami grissini owiniętymi w szynkę.

Smacznego!

Ta strona wykorzystuje pliki cookie i zewnętrzne skrypty, aby zwiększyć wygodę korzystania z niej. Kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Akceptuję Czytaj więcej